Aan het einde van de wereld – Kristin Hannah

Alaska

Wat mij aantrok aan dit boek was dat het zich afspeelt in Alaska en de vraag of het gezin de uitdagingen die ze krijgen, het hoofd kan bieden. Op welke manier?

Hoe ver ga je voor de liefde, in al zijn facetten?

Het ruige landschap van Alaska, ik hou ervan. De omschrijving maakte dat ik helemaal in het verhaal werd gezogen en ook in Alaska was. Ik was erbij en beleefde het mee: De ruige natuur. De prachtige verschillende kleuren blauw, roze, paars en oranje die de lucht daar kan hebben. De geur van de zee. Arenden die overvliegen. Het geknerpt van sneeuw onder de schoenen. De geur van het hout van de hut en van gerookte vis. De hechte samenleving die er is, en ze moeten ook wel om te overleven in de winter.

Het is een roman over familiebanden maar bovenal over liefde

Het verhaal begint in de jaren zeventig. Leni, de hoofdpersoon, is 13 jaar oud als het gezin van Seattle naar Alaska vertrekt. Haar vader is veranderd door de oorlog in Vietnam en slaagt er niet in zich aan te passen. Hij wordt getergd door herinneringen en is agressief. Vader erft een stuk grond in Alaska. Vader neemt een impulsief besluit en zijn vrouw en dochter volgen hem, in de hoop dat het hem goed zal doen. Dat hij meer tot zichzelf kan komen.  De zomers in Alaska zijn een voorbereiding voor de lange, koude winters, met maar 6 uur daglicht. De agressie van vader wordt gevoed door deze omstandigheden.

Leni past zich aan het ruige en overweldigende landschap aan en maakt het tot haar thuis. Totdat ze keuzes moet maken die alles bepalend zijn. Keuzes die ze maakt vanuit liefde.

Over de schrijfster

Kristin Hannah is een fantastische schrijfster die in me haar verhaal meetrekt. Haar voorliefde voor de ruige natuur van Alaska komt duidelijk terug in dit boek en ze heeft me ermee ‘besmet’. De personages zijn goed uitgewerkt. Ik leef als lezer met ze mee. Ik wilde weten hoe het boek zou eindigen en toen ik het uithad vond ik het jammer. Ik wilde nog bij Leni en Alaska blijven. Ik vind het boek een absolute aanrader.

Dit boek is nog lang in mijn gedachten geweest. Een absolute mustread!